Op warme zomerse dagen kan het ook binnen in huis erg warm worden, zeker als die warme temperaturen langere tijd blijven aanhouden. De laatste jaren krijgen we weer vaker zo’n hittegolf in de zomer. Dan kunnen we maar beter op zoek naar tips om die warmte uit huis te krijgen.
Hieronder een aantal tips die wij verzameld hebben en die je kunnen helpen met je huis afkoelen of koel houden bij warm weer.
Warmte buiten houden of je huis afkoelen bij warm weer
Zowel voor je comfort als voor je gezondheid is het belangrijk dat je de warmte zoveel mogelijk uit huis kan houden. En dat je jezelf en je huis voldoende kan afkoelen.
In België en Nederland komt die zomerse warmte meestal ook ineens uit het niets opduiken. Je lichaam heeft dan niet de tijd gehad om zich geleidelijk aan en langzaam eraan aan te passen.
En tegen dat we aangepast zijn aan het warmere weer is het meestal alweer terug voorbij na een stevig onweer 🙂
Alle tips om met dat teveel aan warmte om te gaan, zijn dus nuttig.
Eenvoudige tips die je direct kan toepassen:
- Overdag gordijnen dicht doen
- Zonwering aan de buitenkant
- Ramen op tijd open of dicht
- Niet teveel apparaten gebruiken
- Niet uitgebreid koken
- Minder fysieke activiteiten
- Ventilator juist gebruiken
- Air-cooler of mobiele airco
- Andere afkoel-tips
1. Overdag gordijnen dicht doen
Hoe minder de zon naar binnen kan schijnen hoe beter. De zonnestralen warmen de binnenlucht op. Maar vooral ook de vloeren, muren en meubels. En deze gaan de warmte opslaan en nog lange tijd blijven afgeven, ook als de zon alweer een hele tijd weer weg is.
Doe dus overdag de gordijnen dicht, zeker als de zon op je ramen schijnt.
2. Zonwering aan de buitenkant
De gordijnen dicht doen kan al wat helpen om de zon niet te laten binnen schijnen. Maar zonwering aan de buitenkant is nog veel efficiënter.
Als je geen rolluiken, zonneluifels of zonnescreens hebt, kan je ook zelf een soort van zonnewering creëren aan de buitenkant van je ramen.
Je kan daarvoor karton gebruiken, (kranten-) papier, oude gordijnen of lakens, badhanddoeken, strandmatjes, enz.
Je zou ook een soort zonneluifel kunnen nabootsen door een grote parasol kort bij je raam te zetten.
3. Ramen op tijd open of dicht
Hou overdag je ramen en deuren dicht als het buiten warmer is dan binnen. Dit voorkomt dat de warme of hete lucht van buiten naar binnen komt. Want dat wil je helemaal niet.
Zet je ramen (en deuren) pas terug open als het buiten begint af te koelen. Dan kan de koelere lucht naar binnen komen.
Tip:
Zet ’s avonds beneden een tijdje alle deuren en vensters groot open en ook boven op de boven-verdieping of zolder. En laat ook alle tussendeuren in huis open. *opletten dat de deuren niet dichtslaan door de tocht, je kan ze voor de veiligheid best vastzetten of er een zware deurblok voor zetten. Dit zorgt ervoor dat er een schoorsteeneffect onstaat. De warme lucht stijgt en gaat via de zolder of bovenverdieping naar buiten. Tegelijk wordt deze warme lucht dan langs beneden vervangen door koele lucht die naar binnen komt.
’s Nachts kan je je slaapkamerraam groot open laten. De andere ramen en deuren zet je best ’s ochtends vroeg terug open direct als je wakker wordt. In de ochtend is het buiten nog fris en zal er heerlijk koele lucht naar binnen komen. Probeer om alles zeker een uurtje open te laten staan. Langer mag natuurlijk ook als dat lukt voor jou.
Als je daarna weg moet of als het warmer begint te worden, doe je best al de ramen en deuren weer dicht voor de rest van de dag. En ook de rolluiken, zonnewering en gordijnen houd je best zoveel mogelijk dicht overdag.
Op deze manier houd je zoveel mogelijk de warmte buiten en blijft het wat aangenamer van temperatuur in huis.
4. Niet teveel apparaten gebruiken
Vermijd zoveel mogelijk apparaten die warmte afgeven bij gebruik. En dat zijn er best wel veel eigenlijk…
Denk bijvoorbeeld aan: stofzuiger, haardroger, oven, kookvuur, wasmachine, droogkast, strijkijzer, vaatwasser, koffiemachine, computer, tv, …
Ook extra mensen zorgen voor meer warmte in huis. Per persoon die in een kamer aanwezig is, komt er zo’n 100W extra warmte bij. Niet het beste moment voor feestjes binnenshuis dus 🙂
5. Niet uitgebreid koken
Als het op zomerse dagen erg warm is, kan je beter niet te uitgebreid gaan kokkerellen. Want na het koken of bakken is je keuken zeker en vast enkele graden warmer geworden.
Als je toch iets wil koken of bakken, kan je dat beter ’s ochtends vroeg doen als het nog niet zo warm is. En dit dan in de koelkast bewaren voor de lunch of voor het avondeten. Dan kan je ook nog de ramen een tijdje open zetten om de extra warmte weer af te voeren.
Maar je kan op zomerse dagen ook kiezen voor een lekkere maaltijdsalade of iets eenvoudigs dat snel klaar is. Dat smaakt zeker zo goed bij warm weer. En dan hoef je niet boven de kookpotten te staan met de zweetdruppeltjes op je voorhoofd 🙂
Dit fris gerechtje van Chinese Kool is één van onze favorieten bij warm weer.
Of je kan misschien ook buiten je avondeten klaarmaken op de barbecue, in de schaduw of als het al wat afgekoeld is. Je brengt dan in ieder geval geen extra warmte in huis.
Tussendoor kan je natuurlijk ook voor lekkere zelfgemaakte ijsjes zorgen 🙂 blenderijsjes van bevroren banaan of fruitige waterijsjes… dat smaakt altijd en zeker bij warm weer.
Bij zomerse temperaturen eten wij ook altijd veel besjes (alle soorten) en watermeloen. Dat levert ook nog extra bescherming tegen verbranding door de zon, wat ook wel nuttig is als de zon zoveel schijnt.
6. Minder fysieke activiteiten doen
Bij warm weer kan je beter niet teveel fysieke activiteiten doen, want daar krijg je alleen maar warmer van.
Dit is niet het goede moment om binnenshuis te gaan sporten. Of uitgebreid te gaan poetsen of opruimen. En al helemaal niet om te gaan doe-het-zelven. Dat doe je beter op andere momenten als het minder warm is. Van die minder warme dagen zijn er toch wel genoeg meestal 🙂
Doe het bij warm weer maar beter rustig aan, dan produceer je geen extra warmte en blijf je zelf ook koeler. Met een lekker koel drankje erbij… zoals zelfgemaakte ijsthee, een lekkere frisse waterkefir of een gezonde groene smoothie… hmm njammie 🙂
7. Ventilator (juist) gebruiken
Een ventilator is dan wel een apparaat dat ook wat warmte afgeeft door de werking ervan, toch is een goede ventilator een goed idee.
De gevoelstemperatuur daalt immers aanzienlijk als er luchtverplaatsing langs je heen gaat.
Een ventilator kan de lucht niet echt afkoelen, maar wel de warmte draaglijker maken. Een fijn briesje wind voelt altijd veel aangenamer dan een zwoele drukkende warmte. Dat merk je ook buiten wel op een warme zomerdag, het verschil in aanvoelen als er een zacht windje waait of niet. Zo zorgt een ventilator toch voor een verkoelend effect.
Een ventilator kan je makkelijk verplaatsen en neerzetten waar je hem nodig hebt en zorgt heel snel voor een verkoelend gevoel. Ze zijn tegenwoordig in heel veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Je kan dus de stijl en kleur kiezen die in jouw interieur past of die jouw voorkeur heeft.
Als je er nog geen hebt, investeer je best in een goede ventilator die voldoet aan jouw eisen. Bij voorkeur eentje die zwenkt, genoeg vermogen heeft, niet teveel geluid produceert, eventueel eentje met timer of afstandsbediening (best wel handig in de slaapkamer), …
Veel keuze dus… en veel verschil in prijzen ook. Hier kan je ventilators vergelijken en reviews van gebruikers lezen. Dat maakt het makkelijker om een goede te kiezen waar je geen spijt van krijgt.
TIP:
Een ventilator kan je gebruiken om een verkoelend windje langs je heen te laten waaien, dat las je hierboven al. Maar je kan hem ook ’s avonds (als het al wat afkoelt buiten) voor een open raam zetten, naar buiten gericht. Als je een ventilator zo neerzet zal hij de warmte van binnen aanzuigen en naar buiten blazen. Als er dan aan de andere kant van de kamer of het huis ook nog een raam open staat, kan de warme lucht die verdwijnt vervangen worden door koelere lucht.
TIP:
Wil je de lucht die je ventilator rond blaast frisser maken? Zet dan een kom met ijsblokjes of een bevroren waterfles voor de luchtstroom van je ventilator. Op deze manier kan je de lucht die verspreid wordt toch wat afkoelen en frisser laten aanvoelen. Zo boots je een beetje het systeem van een air-cooler na.
8. Luchtkoeler (air-cooler) of mobiele airco
Kan je ondanks bovenstaande tips de warmte toch nog niet uit huis krijgen of houden? Misschien moet je er dan toch eens over denken om een air-cooler of mobiele airco aan te schaffen.
Een air-cooler of luchtkoeler koelt zeker niet zoveel als een airco, maar is wel meer verfrissend dan een ventilator. Het zit dus qua verkoelend effect wat tussen een ventilator en airco in.
De aircooler vul je met koud water om de luchtstroom te koelen. Bovendien zuiveren ze ook de lucht en verbruiken ze minder stroom dan een mobiele airco. Tijdens (langere tijd) gebruik kan je best de kamer waar hij in staat goed verluchten zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt.
Een mobiele airco verkoelt, ontvochtigt en zuivert de lucht in de kamer waar hij staat. De warme omgevingslucht wordt aangezogen en afgekoeld door middel van het koelmiddel in het toestel. Vervolgens blaast het toestel de afgekoelde lucht weer terug de kamer in.
Mobiele airco’s zijn meestal compacte apparaten die makkelijk verplaatsbaar zijn (vaak hebben ze ook wieltjes) zodat je ze gemakkelijk in een andere kamer kan zetten wanneer je maar wil.
Sommige modellen hebben een afvoerslang die je uit een raam of buitendeur moet hangen. Maar er zijn ook modellen die met een opvangbak werken (die je dan regelmatig moet leeggieten). Er zijn systemen die naast koelen ook kunnen verwarmen of een stand hebben voor alleen ventileren.
Een mobiele airco is niet zo goedkoop in aanschaf. Op de site van Coolblue kan je alle modellen vergelijken en reviews van gebruikers lezen. Toch wel handig voor je een keuze maakt.
Een mobiele airco verbruikt heel wat meer energie dan een vaste airco (of een split-airco). En ook meer dan een air-cooler of ventilator. Maar als je de hitte echt niet uit huis kan krijgen, kunnen ze wel enorm bijdragen aan je comfort gevoel. Je kan dan nog ervoor kiezen om ze alleen maar te gebruiken als het echt noodzakelijk is en niet heel de zomer door.
9. Andere afkoel-tips
Nog enkele andere eenvoudige tips om af te koelen of koel te blijven bij warm weer:
- Luchtige zomerkleding dragen van natuurlijke materialen
- Vroeger opstaan als het nog koel is buiten
- Een siësta houden tijdens de warmste uren van de dag
- Meer salades en koude gerechten uit de koelkast eten
- Genoeg drinken en vocht binnen krijgen, maar niet téveel water. Beter afwisselen met bouillon of koude soep, smoothies, juices (groentensapjes), watermeloen, komkommer, enz.
- Koud water in een warmwaterkruik doen of een kersenpitkussentje in de vriezer koelen.
- Een (lichtjes) natte handdoek over je schouders hangen
- Bevroren koelelementen in een stoffen zakje (of washandje, kussensloop, …) doen en bij je leggen, tegen je aan leggen
- Je voeten in een waterbadje zetten
- Een natte handdoek of laken voor het open raam ophangen als er een windje staat (dat door het raam naar binnen waait)
- Koud water vernevelen in huis. De temperatuur van de lucht daalt dan lichtjes door de verdamping.
- De vloer dweilen met koud water en nat laten
- Natte was binnen ophangen om te drogen. Vooral in het trapgat werkt dit goed verkoelend.
- …
Wil je ook meer tips over hoe je beter slaapt tijdens warme nachten? Lees dan dit artikel (…) eens.
Permanente oplossingen & investeringen om je huis koel te houden in de zomer
- bomen en struiken in je tuin en rond je huis
- pergola met begroeiing
- zonnetenten om de zon van je ramen weg te houden
- vaste airco (split-airco)
- rolluiken die je omlaag doet als het te warm is buiten
- (betere) isolatie van je huis
Niet alleen binnen in huis kan het te warm worden, ook op je terras of balkon kan het zo warm worden dat je er eigenlijk op warme zomerdagen niet van kan genieten. Lees hier een heleboel tips: je terras of balkon afkoelen op hete of zwoele zomerdagen –
Natalie
Mijn woonruimte ligt gelukkig nogal schaduwrijk, waardoor het daar ook bij de grootste hitte overdag tamelijk koel blijft. Voor de slaapkamer heb ik een mobiele airco aangeschaft. Het is zo handig dat je hem enkel kunt gebruiken wanneer je hem nodig hebt.
EcoBio
Natuurlijke schaduw is inderdaad wel de meest efficiënte en aangename manier om je huis en jezelf (redelijk) aangenaam koel te houden bij heel warm weer of een hittegolf. Dat is echt wel luxe als je daar voor kan zorgen 🙂
Maria ten Hoeve
Bedankt voor het delen van dit artikel. In de zomer is dit altijd een groot probleem in mijn huis, om het koel te houden. Komend voorjaar ga ik naar zonwering op zoek, om de warmte buiten de deur te houden. Dank voor tip 4, hier had ik nooit zo bewust over nagedacht, maar heeft natuurlijk ook invloed!