Page content

Waterijsjes maken met aardbeien

article content

Waterijsjes maken met aardbeien

Waterijsjes van fruit (of fruit-ijslolly’s) zijn toch écht wel super lekker en verfrissend als het zo’n warme zonnige dag is van 35° zoals vorige week vrijdag.

Maar als je de ingrediëntenlijst van degene die in de winkel liggen te lonken even bekijkt, krijg je vanzelf zin om ze zelf te gaan maken :-) zonder suiker of allerlei ongezonde toevoegingen.

Omdat het nu volop aardbeien seizoen is, gingen we dus vorige week zelf waterijsjes maken met aardbeien

Zelf waterijsjes maken

Tot enkele jaren geleden dacht ik altijd dat zelf waterijsjes maken erg moeilijk en ingewikkeld was en dat het niet zou lukken zonder allerlei ingrediënten die ik niet in huis had of zelfs niet kende.

Ooit probeerde ik wel eens om gewoon appelsiensap in te vriezen in een ijslolly-vormpje… maar dat werd dan gewoon iets als een hard ijsblokje met erg weinig smaak. Door heel veel suiker (verwarmd met water zodat het een stroopje wordt) eraan toe te voegen lukte het al beter… maar tja, al die ongezonde suiker erin wil je liefst niet. En zeker niet als je het voor de kinderen gaat maken.

Toen we een hele tijd geleden besloten om volledig suikervrij te gaan eten, gingen we op zoek naar recepten en ideetjes om gezonde suikervrije ijsjes te maken. En dan heel veel uitproberen en experimenteren… en proeven natuurlijk :-) En weet je wat? Suikervrije ijsjes maken lukt prima én zijn nog veel lekkerder ook!

Blender-ijs met bevroren bananen was eerst lange tijd onze favoriet qua gezonde ijsjes (en eigenlijk nog steeds) omdat dit zo gemakkelijk te maken is en (bijna) altijd lukt en lekker wordt. Hier vind je het basisrecept voor deze blenderijsjes.

Maar waterijsjes of ijslolly’s van fruit zijn blijkbaar toch ook niet zo moeilijk om zelf te maken. Vooral als er weer eens erg warm weer voorspeld wordt, krijgen we daar altijd weer zin in.

En eens je weet hoe gemakkelijk dat gaat en hoe lekker dat die zelfgemaakte fruit waterijsjes zijn… tja, dan wordt het nog aanlokkelijker om zelf te gaan experimenteren.

Gezonde fruit waterijsjes maken met aardbeien & chocoladelaag errond

Waterijsjes maken met aardbeien – hoe doe je dat?

Wat je nodig hebt voor deze aardbeien-waterijsjes:

 • 2 en 1/2 cup aardbeien (goed rijpe, die zijn lekker zoet en sappig)
 • 1/3 cup koud water
 • een blender of een mixer (en een smalle hoge kom is ook wel handig als je een handmixer gebruikt)
 • vormpjes om ze in te vriezen (als je even rond zoekt op internet, vind je er in inox of ook wel plastieken zonder bpa erin), je kan ook yoghurtpotjes ofzo gebruiken als je geen waterijs vormpjes hebt
 • eventueel ook stokjes als die niet bij je vormpjes zitten (wij gebruiken meestal houten lepeltjes hiervoor, die blijven extra goed zitten)

-> extra als je er ook een chocoladelaagje rond wil (dit maakt het nóg lekkerder, hmm)

 • 2 cups pure zwarte chocolade in stukjes gebroken
 • 4 eetlepels kokosolie
 • bain-marie om de chocolade te smelten (een glazen kommetje in een pannetje met water lukt prima)

Hoe maak je ze…

 1. Spoel de aardbeien eerst kort in koud water
 2. Doe dan de kroontjes van de aardbeien en snij (zeker de grotere exemplaren) in stukken
 3. Aardbeien en 1/3 cup water in de blender doen (of in een hoge mengbeker als je een staafmixer gebruikt)
 4. Blenderen of mixen tot je een goed gemengde smeuïge massa krijgt
 5. Giet of schep het mengsel dan in de ijslolly vormpjes (je kan eventueel ook kleine yoghurt potjes gebruiken als je dat nog niet hebt)
 6. Doe eventueel de dekseltjes met stokjes in erop – als je zoals wij houten stokjes wil gebruiken of als je geen ijslolly-vormpjes hebt en ze in andere potjes maakt, moeten de stokjes er pas iets later in als het mengsel al wat aan het bevriezen is, want anders blijven ze niet in het midden zitten
 7. En zet ze in de diepvriezer… daar mogen ze een hele nacht in blijven (wij maken dit altijd de avond tevoren klaar, maar je zal het misschien ook ’s morgens vroeg kunnen maken om dan ’s avonds ervan te genieten). In de vroege namiddag halen wij de onze er pas uit om lekker op te smullen op het warmst van de dag… als we siësta gaan houden :-)
 8. Smelt de chocolade stukjes au bain-marie en meng de kokosolie erdoor (als het zomers warm is zal de kokosolie al vloeibaar zijn, als je dit zou maken als het koud is in je keuken kan je de kokosolie al direct samen met de chocolade smelten in de bain-marie dan krijg je het gemakkelijker glad gemengd)
  edit: *tip -> als je eerst kokosolie in je kommetje doet en dan pas de chocolade erbij, dan blijft je gesmolten chocolade niet zo aan je kommetje kleven :-)
 9. Haal dan het kommetje met chocolademengsel er uit en laat dit op het aanrecht of op tafel staan om af te koelen tot kamertemperatuur
 10. Als de chocoladedip afgekoeld is, haal je de waterijsjes uit de diepvries
 11. Dompel ze één voor één kort in het chocolademengsel, door de kokosolie zal de chocodip heel snel stollen als deze rond het koude ijsje zit
 12. Leg de ijsjes die klaar zijn even op een bordje tot de andere ook klaar zijn

En dan kan je er uitgebreid van gaan genieten…

Tip: als je nog chocodip over hebt, is dat ook heel leuk om er nog wat aardbeien in te dippen (of ander fruit dat je voorhanden hebt). Je dan deze dan even op een bordje in de koelkast zetten tot je ze gaat opsnoepen.

Laat je ons ook even weten of het je gelukt is en wat je ervan vond?

Comment Section

0 reacties op “Waterijsjes maken met aardbeien

Plaats een reactie


*


EcoBio updates & gratis e-book
Updates in je mailbox met recente info, blogs en recepten
Wij hebben ook een hekel aan spam; je kan je eenvoudig weer afmelden