Rode bietjes zijn zo gezond dat wij ze regelmatig op tafel ’toveren’ in allerlei lekkere recepten. Maar niet alleen de rode bieten zelf, ook het (jonge) rode bietenblad en de stengels van de rode biet kan je eten en zijn super gezond. Hieronder een snel Rode Biet recept idee om zowel de rode biet zelf als de blaadjes en stengels te verwerken in een maaltijd.
Het vaakst maken we eigenlijk gewoon onze favoriete recepten klaar: rode bieten blokjes in de oven of rauwkost slaatje van rode biet. Deze vallen altijd wel in de smaak, ook bij bezoekers die beweren niet zo graag rode biet te lusten.
Tussendoor proberen we ook af en toe een specialer alternatief ervan te maken. Er staan er al enkele verrassende rode biet recepten hier tussen onze recepten en er zullen er vast nog wel volgen…
* Rode Bieten Brownies zijn bijvoorbeeld ook verrassend lekker!
Maar vandaag werd het gewoon een eenvoudige basis-maaltijd die snel klaar is. En waarvoor we heel de plant van de rode biet gebruikten. Zowel de rode biet knolletjes zelf, als ook de stengels en jonge bladeren.
Rode Bietenblad eten
Als we in de zelfoogsttuin rode bietjes gaan oogsten, zie ik vaak dat mensen de stengels en het blad er afhalen en alleen de knolletjes van de rode bieten meenemen.
Zeker als ze nog heel jong en vers zijn, is dat eigenlijk heel spijtig. Veel mensen weten niet dat heel de jonge plant lekker is om te eten en ook de bladeren boordevol gezonde voedingstoffen zitten.
De wat grotere stevige donkergroene bietenbladeren kan je stoven of stomen voor gebruik, die zijn rauw minder lekker. Je kan er ook soep van maken.
Of je kan er een beetje van toevoegen als je groene juices maakt, wel niet teveel als je dit niet gewend bent, maar één of 2 bladeren kan prima (afhankelijk van de hoeveelheid juice) – als je jonge blaadjes gebruikt, kan je er meer toevoegen in je versgeperste juice of in je smoothie, die smaken iets minder sterk.
De jonge lichtgroene bietenblaadjes zijn heel lekker om als rauwkost te eten. De hele kleine blaadjes kan je gewoon in z’n geheel onder bijvoorbeeld een gemengde salade mengen. De iets grotere snijden wij eerst in reepjes.
Recept idee voor een volledige rode bieten maaltijd met bietenblad, stengel en knolletjes rode biet
Een rode biet recept idee voor een maaltijd waarbij je heel de rode bieten plant kan gebruiken 🙂 vooral handig in de lente als je kleine verse rode bietjes hebt…
Wij gebruikten voor dit gerecht 4 rode bieten met loof (verse lentebietjes uit de serre), dus eentje per persoon. Maar eigenlijk was dit wat weinig voor ons en zouden we een volgende keer best dubbel zoveel gebruiken 🙂
Salade van rode bietenblad
Dit maak ik altijd direct als ik met de geoogste bietjes van het veld thuis kom (of uit de moestuin toen ik die nog had). Dan zitten er nog het meest vitamines in en zijn ze lekker vers en knapperig. Maar je kan ze ook in z’n geheel in de koelkast bewaren tot je ze wil gaan gebruiken (aan de bieten laten dan).
- De frisse jonge blaadjes even afspoelen
- Dan in reepjes snijden of knippen (ik doe dit altijd met een keukenschaar)
- Even in de koelkast bewaren terwijl je de rest klaarmaakt
- Net voor het opdienen nog wat olijfolie erover sprenkelen en eventueel ook balsamico-azijn (of creme)
Rode bietenblokjes uit de oven
Het recept van rode bietenblokjes in de oven stond hier al langer als blogbericht tussen onze favoriete recepten, dat kan je daar terugvinden of via de link.
Deze bereiding neemt het meeste tijd in beslag, dus daar begin je best mee als je deze combinatie wil klaarmaken. Je zou ze eventueel ook vooraf al kunnen maken en laten afkoelen, want bij het slaatje zijn deze rode bieten ovenblokjes ook koud heel lekker.
Stoemp (stamppot) van rode biet stengels
- Aardappelen schillen en koken
- De stevige stengels afspoelen en in stukken snijden (van max. een cm ongeveer)
- 4 grote uien pellen en fijn snijden
- In een pan wat ghee (of andere vetstof) laten smelten
- Eerst de gesnipperde uien al wat laten bakken of klein vuur
- Dan de stukjes rode bieten stengel eraan toevoegen
- Kruiden met peper en zout, even omroeren en met deksel op de pan enkele minuutjes laten meestoven – afhankelijk hoe dik de stengels zijn.
- Als de aardappelen gaar zijn, afgieten en een flinke schep roomboter (of andere vetstof) erop laten smelten
- Met een stamper grof stampen tot puree, als het te droog is (of je graag een smeuïge puree hebt) kan je eventueel nog wat boter/olie of bouillon eraan toevoegen
- Dan het mengsel van gestoofde bietenstengels en ui eraan toevoegen en er doorheen mengen
- Dit is zowel warm als koud lekker
Op zoek naar nog meer recepten voor rode bieten?
In het overzicht ‘Recepten voor rode bieten – enkele toffe ideeën‘ kan je nog meer inspiratie vinden voor het gebruiken van rode bietjes in allerlei gerechten.
Andere recepten voor (rode) bieten stengels
Hier kan je nog meer ideetjes vinden voor bietenstengel recepten, zowel rauw als verwerkt in warme gerechten – er staat vast wel iets tussen wat jou aanspreekt.
Zoek je andere recepten voor bietenblad
Dit staat momenteel hoog om de to-do lijst, gaat dus snel aangevuld worden.
peter bark
De vorig jaar gezaaide bietjes zijn nu aan het doorschieten, De bloemstengels zijn stevig en de bloemknop zit er al in. Het bietje is niet veel groter dan een pingpongbal. Weggooien?
Vind ik sneu. Zo’n biet heeft toch zijn best gedaan. Ik besloot hem op te eten. Thuis de bladeren met stengels van de bloemstengel af gesneden. De pingpongbal schoongekrabd en geraspt. Het blad gewassen en kleiner gesneden. Bietenrasp en blad met wat olie en een beetje water en zout een minuut of vijf laten stoven. Verder niks, geen ui, geen knof,geen kruiden. Maar wel wat gekruimelde feta erdoor. Warm of koud, allebei heerlijk.
EcoBioLiving
Goed dat je het geprobeerd hebt om de mini rode bietjes klaar te maken… en dat het resultaat lekker was.
Als het er teveel zijn om in de keuken te verwerken, zou je er ook enkele kunnen laten staan en in zaad komen. Dat kan je dan weer oogsten en gebruiken om nieuwe bietjes te kweken.
‘Weggooien’ is eigenlijk ook sowieso geen optie als je een eigen moestuin hebt… alles wat uit de tuin komt, kan dienen als mulch materiaal en/of om zelf groencompost te maken. Dan levert het je weer voeding voor je volgende oogst…
Patricia
Ik heb in mijn achter’moes’tuin ook rode bieten staan. Prachtig groen blad. Heel groot. Mijn vraag: wanneer kan het blad geplukt worden? Kan dat als de bietjes nog lang niet volgroeid zijn of moet je wachten tot er geoogst wordt?
Omdat ik nl lees over jong blad was ik hier benieuwd naar.
EcoBioLiving
Ik pluk altijd één of enkele van de jonge blaadjes per plant als ze nog jong en lichtgroen zijn.
Als ze ouder worden, dan zijn ze steviger en taaier en ook sterker van smaak. Dan zou ik ze zeker in kleine reepjes snijden en maar een beetje ervan toevoegen aan een andere gemengde salade ofzo…
Bij het oogsten van de rode bietjes zijn er meestal zowel oudere als wat jongere blaadjes (in het midden). De oudere doe ik dan weg… en alleen de middelste kleine blaadjes gebruiken we.
SWB
Hoeveel aardappelen voor de bietenstengelstamppot?