Glutenvrij eten – zoeken naar ideeën
Toen we pas besloten hadden om volledig glutenvrij te eten, was het in het begin wel wat zoeken en nadenken over wat we wel nog konden eten. Want blijkbaar aten we toch best nog veel voedingsmiddelen waar gluten inzitten. Een lekker glutenvrij ontbijt verzinnen bleek dan het moeilijkste…
Om het wat makkelijker (of eenvoudiger vooral) te maken hebben we eerst al onze kasten, onze koelkast en diepvriezer leeggemaakt en in één keer gewoon alles weggegeven waar gluten in zat. En vanaf dan ook niks meer bij gekocht wat niet glutenvrij is. Wel wat drastisch, maar dat werkte voor ons het best.
Maar dan heb je in het begin wel wat moeite om je draai te vinden en voor gezonde variatie te kunnen zorgen.
Vooral voor dus voor het ontbijt en ook wel voor tussendoortjes om onderweg (of op het werk) de honger mee te stillen. Tevoren was ons ontbijt bijna altijd donker brood met beleg of muesli met yoghurt en fruit ofzo.
Ondertussen hebben we gelukkig al heel wat toffe alternatieven gevonden. Voor een lekker en gezond glutenvrij ontbijt hadden we na een tijdje genoeg keuze om veel te kunnen variëren. Hieronder alvast een lijstje met links naar enkele van onze favorieten.
Glutenvrije ontbijt -ideetjes
Als ontbijt kiezen we de laatste tijd vaak voor een recept met eieren, maar we wisselen ook nog af met andere lekkere ontbijt ideetjes. Dit zijn enkele mogelijkheden voor glutenvrij ontbijten, die wij erg lekker vinden:
- Verloren ‘brood’ – met glutenvrije havervlokken in plaats van brood
- Boekweit pannenkoeken – vaak met vers fruit erbij
- Eiersla op boekweit crackers (die van Le Pain des Fleurs)
- Quinoa met eiersla – deze is voor af en toe eens, om af te wisselen (niet écht meer favoriet hier)
- Roze zalm met sla en verse peterselie – soms gemengd met wat mayonaise op boekweit crackers, maar vaak ook gewoon zo puur op een bordje
- Havervlokken (glutenvrije) met maca en cacao
- Chiapudding met banaan en cacao – vooral ook handig dat dit zo snel en makkelijk te maken is… als het ’s ochtends snel moet gaan 🙂
- Quinoa met vers fruit – Banaan en Kiwi of Sinaasappel vinden wij het lekkerst erbij
- Roerei met quinoa
- Frambozenhavermout ontbijt – hmm dit vinden we hier allemaal jammie
- Granola (krokante muesli) – ook fijn om een voorraadje van te maken
- Voedzame chocolade smoothie
- Rozijnenbroodjes met kaneel – als je heimwee hebt naar broodjes is dit een fijne vervanger
- Havermout-pap met frambozen
- Rode bieten chia pudding
- Dikke boekweitpannenkoek uit de oven
- Warm ontbijt van havermout met chia, besjes, noten
- Koolhydraatarme broodjes van amandelmeel – hoewel ik deze eigenlijk nooit als ontbijt gemaakt heb 🙂 het zou wel kunnen…
- Boekweitpannenkoeken zonder ei of melk
- Chia pudding van aardbeien en amandel
- Overnight Oats (met zaden) – dit havermout ontbijt maak je de avond ervoor klaar, heel handig
- …
Van sommige ontbijt ideeën staan hier al recepten op dit blog, daar heb ik ondertussen linkjes van gemaakt… andere ideetjes zullen nog wel volgen…
Glutenvrije tussendoortjes om mee te nemen
Tussendoortjes vinden om handig mee te kunnen nemen voor onderweg of om mee te nemen naar het werk ofzo vond ik eerst ook wat lastig.
Daar hebben we ook nog niet zoveel variatie in gevonden, ook al omdat we dit niet dagelijks (of zelfs niet wekelijks) nodig hebben. En vaak vergeet ik dan ook om er op voorhand aan te denken :-/ en dan is er geen tijd meer om zelf dingen te maken… of heb ik de ingrediënten niet in huis. Dus dan wordt het toch weer behelpen met wat er in de kast of koelkast zit 🙂 of onderweg op zoek gaan naar iets wat geschikt is… en dat is pas écht moeilijk!
We hebben wel ook al gezorgd voor handige duurzame (niet plastic) meeneem verpakkingen om onze gezondere tussendoortjes (of lunch) in mee te nemen voor onderweg. Er is tegenwoordig veel keuze in katoenen lunch zakjes en goed sluitende rvs lunch dozen (of ook kleinere doosjes voor tussendoortjes), kijk maar eens naar het aanbod bij Bol om een idee te krijgen wat er allemaal bestaat.
Enkele ideetjes voor tussendoortjes:
- Appels – wij nemen bijna altijd appels mee als we ergens naartoe gaan
- Noten en rozijntjes
- Gedroogd fruit
- Homemade muffins (bv deze muffins met blauwe bessen)
- Rauwkost groenten, zoals wortelen, bloemkoolroosjes, kerstomaatjes
- Vers fruit (banaan, mandarijntjes, nectarines, pruimen, een doosje met bessen)
- Zelfgemaakte chocolaatjes – of soms ook gewoon zwarte chocolade (+70% cacao) -> dit is vooral in de winterperiode, want chocolade smelt nogal snel in je handtas als het warm en zonnig is
- Zelfgemaakte koekjes, bijvoorbeeld deze Amandelkoekjes maken wij vaak
- Groene Smoothies of juices
- Soep in een thermos (warm of koud)
- …
Wat eet jij het liefst als glutenvrij ontbijt of tussendoortje?
Als je zelf nog goede ideeën hebt, dan mag je die gerust hieronder doorgeven, zeker voor glutenvrije tussendoortjes kunnen we nog wel wat inspiratie gebruiken… tips zijn dus heel erg welkom!
.
linda
ik ontbijt meestal met een verse fruitsla en soyayouchurt.
,peer, banaan, mandarijn of sinaasappel, druifjes , bosbessen, framboosjes….
Twee soeplepels soyayouchur(voor de nodige eiwitten)t en een koffielepel stuifmeelkorrels(mineralen)soms rasp ik er nog wat zwarte chocolade over.
daniel
iedereen spreek elkander tegen bij de ene moet je brood vermijden bij de andere is brood juist goed.dan is er ene die zegt dat je melk moet laten dan heb ik ook nog gelezen ontbijt met granen niet eten rozijnen uit je voeding. en dan die alternatieven voor vele mensen zijn natuurproducten erg duur en er zijn mensen die gewoon die superfoods niet kunnen betalen. vraag je dan af of het dan niet normaal is dat mensen ziek worden en van alles krijgen.zou fijn zijn indien de natuurwinkels hun producten wat minder duur zouden maken. en all die van gezonde dingen is enkel goed indien u geld hebt want de rest valt uit de boot. het internet staat er vol van en nu zeker.
Coopmans Filip
Ik ben zelf al jaren bezig met gezonde voeding. Het enige waar een consensus over bestaat is groenten. Iedereen is het er over eens dat groenten gezond zijn, lieft bio, indien niet: schillen/wassen Dan volgt vis waarover de meerderheid het eens is dat dit gezond is. Voornamelijk omdat bijna elke Belg teveel omega 6 vetzuren eet en vis overwegend omega 3 bevat. Als de balans tussen omega 3&6 verstoord is veroorzaakt dit licht ontstekingen in het lichaam. Vervolgens fruit waarover de meerderheid het eens is dat dit gezond is: vezels, vitaminen, mineralen, wel opgepast voor insulinepiek (suiker) en inwerking op de tanden.
Hier ga ik het bij houden